Vinteren på Vaset


 

Skredkurs- Nordisk stil

Dagskurs Skred Fjellski Dette kurset er for deg som liker å gå fine turer på fjellski utenfor preparerte løyper. Eller bare ønsker generelt større kunnskap om snøskred og skredfare, for trygg ferdsel i vinterfjellet. Hvorfor går det skred? Og hvordan kan man unngå å havne i en farlig situasjon er noen av det du vil lære på kurset.  Målet med kurset.  Få en bredere innsikt i hvilke farer vinterfjellet kan by på og hvordan vi kan ferdes sikrere. Vi skal lære hvilken faretegn vi skal se etter og hvordan snødekket er bygd opp. Vi vil fokusere på å kunne identifisere skredfarlig terreng og bruk av skredfarevarsel for å vurdere tur og veivalg.    Program: Vi møtes på Vasetsenteret på kontoret til Vaset Aktiv (v/ Intersport Vaset) kl.09.00. Her har vi en liten økt inne (ca 30 min), hvor vi ser på kartet og snakker litt om turplanlegging. Før vi setter oss i bilene og kjører ett lite stykke til. I dette kurset kommer vi ikke til å oppsøke skredfarlig terreng så Sender/mottaker er ikke nødvendig.  Hovedtemaer for kurset:  Vegvalg Turplanlegging Orientering og kartforståelse Bratthet Utløpssoner Terrengfeller Faretegn Skredvarsel Dette er ett praktisk kurs hvor vi vil være ute og på tur det meste av tiden og deltakerne får selv praktiske oppgaver.  Utstyr: Fjellski  Spade og søkestang Skismørning, evt kort eller lang feller. Kart og kompass ( Vaset Aktiv har noen kart til utlåns om du ikke har eget). Bekledning for en dag i vinterfjellet. Isolerende undertøy (fortrinnsvis ull), vind/vanntett ytterbekledning med hette, lue, hansker/votter, isolasjonsjakke (dun, primaloft eller ull) Termos med varm drikke og matpakke. Liten dagsturs sekk, med plass til utstyret du trenger. Liten førstehjelpspakke. Sender/mottaker er ikke nødvendig å ta med, men ta med om du ønsker en kort innføring.   PRAKTISK INFORMASJON:  Oppmøte Vasetsenteret Varighet: ca 6-7 t  Pris: kr 850 per pers.  Minimum 3 deltakere. For spørsmål? Ta kontakt på post@vasetaktiv.no   Arrangør: Vaset Aktiv AS  

Jakten på haugfolket- Trugetur i mørket

Fjellskogen på Vaset er magisk når mørke setter inn. Kommer vi over tregrensen, åpner himmelen seg med sine millioner av stjerner. Dette er en truge vandring spekket med opplevelser og inntrykk. Guiden vil underveis fortelle levende historier. Med truger kommer man seg frem gjennom tett skog og i ulendt terreng, og ofte på steder det hadde vært mer krevende på ski.    Programmet for turen: Dere møter guiden på Brennabu, her tar vi på truger og hodelykter og dere vil lære de grunnleggende teknikkene for å gå på truger. Guiden vil informere om hvor turen går, ut i fra vær og føreforhold. I løpet av turen tar vi en stopp og fyller på med energi til kroppen og samtid kan vi nyte stillheten og det mystiske mørket. Underveis blir det også fortellinger om haugfolket, og kommer vi til å se noen mon tro? PS! Turene som er satt opp i påsken går kl. 20.00 det vil si at det ikke blir mørke tur, da det er lyst lenge. Lyset på kvelden er uansett en opplevelse.    Varighet: Ca 1-1,5 time.    Inkluderer: Truger Hodelykt Varm drikke Guide som også har med nødvendig førstehjelpsutstyr   Praktisk info: Vinteren på Vaset kan ofte vær kald, kle dere derfor godt og gjerne med ull innest. Lag på lag prinsippet er også lurt, da kan man enklere justere temperetur ved å ta av eller på ett lag. God lue og votter er også ett must. Ta gjerne med en liten sekk med ekstra tøy. Fottøy: Gode varme sko, som sitter godt på foten. Gamasjer Passer for alle aldre Oppmøte Brennabu Leirskole.   Arrangør: Vaset Aktiv Foto: Scanout/ Yngve Ask.   Kombiner aktiviteten gjerne med overnatting på Gomobu Fjellstue, Brennabu, Vasetstølen eller sekskanten.  

Skiskole- Gruppe -2 Dager

Har du lyst å oppleve mestring, få en fin innføring og lære deg det grunnleggende for å stå på ski. Gruppe kurs er ett rimeligere alternativ enn privat timer. Der er også en fin måte å skaffe seg venner som man kan kjøre sammen med senere. Gruppe kursene er for nybegynner. Program: Du møter skiinstruktøren ved varmekroa. Ønsker du å leie utstyr, må du gi beskjed om dette og møte litt tidligere.  Ski instruktøren er hyggelig og imøtekommende, og ønsker at alle skal oppleve mestring på ski og ha en fin opplevelse på skiskole hos oss.  Skiskolen holder i hovedsak til i barne bakken, dette er en fin slak bakke med ett enkelt trekk, fint for nybegynnere i alle aldre.  På gruppetimene må deltakerne være forberedt på å ta hensyn til øvrige deltakere og vente på hverandre.    Varighet: 90 minutt á 2 dager.  - Gruppe kurset strekker seg over 2 dager, og varer 90 minutter pr. dag. Krever minimum 3 deltakere.   Inkluderer: Godkjent skiinstruktør   Praktisk informasjon: Ski og annet utstyr må deltakeren selv ha. (Utstyr kan leies i skiheisen.) Vi holder gruppetimer og private timer.  Barn og voksne kan ikke delta på samme gruppe pga aldersforskjell og innlæringsforskjell. Krever minimum tre deltakere. Normalt er gruppekursene for barn i alderen 7-11 år (men se betalingslenken for aldersgruppe.) Vi kan også sette opp gruppe timer for andre aldersgrupper etter forespørsel. Heiskort er ikke inkludert i prisen. Send en forespøsel på hva du ønsker deg eller om du har spørsmål.  Kontakt: post@vasetaktiv.no, Tlf: +4741272850   Arrangør: Skiskolen er ett samarbeid mellom Vaset Aktiv AS og Vaset skiheiser AS  

Trugetur med guide

Halvdags tur på truger Bli med på trugetur i Haugafolkets rike. Med truger kommer man seg frem gjennom tett skog og i ulendt terreng, og ofte på steder det hadde vært mer krevende på ski. Truger er ikke ett nytt fenomen men har eksistert og blitt brukt neste like lenge som skiene. Ved å være med på denne truge vandringen vil du også få ett innblikk i lokal historie og få en smak av Valdres- på sitt beste.  Program: Dere møter guiden på Vasetsenteret, her får du utdelt truger og dere vil lære de grunnleggende teknikkene for å gå på truger. Guiden vil informere om hvor turen går, ut i fra vær og føreforhold. Ålfjell, Saukollen, Bjødnhøvd kan være noen av alternativene. (Hver forberedt på at vi kan sette oss i bilene og kjøre litt før vi starter å gå). Underveis på turen vil du få høre flotte historier fra området og du vil få mulighet til å få en smakebit av ett unikt lokalmat produkt.  Hvor langt vi går kommer ann på forhold og størrelse på gruppen.  Varighet. ca 3-4 timer   Inkluderer:  Truger En lokal smaksopplevelse Guide som også har med nødvendig førstehjelpsutstyr   Praktisk info: Vinteren på Vaset kan ofte vær kald, kle dere derfor godt og gjerne med ull innest. Lag på lag prinsippet er også lurt, da kan man enklere justere temperetur ved å ta av eller på ett lag. God lue og votter er også ett must. Ta gjerne med en liten sekk med ekstra tøy. Det kan være godt å bruke staver, så om du har, ta dem med.  Fottøy: Gode varme sko, som sitter godt på foten. Gamasjer Passer for alle aldre     Arrangør: Vaset Aktiv Kombiner denne aktiviteten med fantastisk overnatting på Gomobu Fjellstue eller Brennabu.

Historiefortelling i Eldstogo- Vinter

Etter mørkets frembrudd kommer nøkken opp av tjernet og haugfolket kommer krypende ut fra jordhaugene sine. Da sitter du trygt på reinsdyrskinn inne i Eldstogo. Det gnistrer fra bålet og du kjenner spenningen i kroppen, når du får høre om hvorfor hulabakken ble slept etter en båt over Storfjorden.  På Vaset eksisterer det en rekke historier og sagn. Historier som har blitt fortalt i generasjoner. Bli med til Eldstogo på Brennabu og få høre de lokale historiene og sagnene, blant annet om hulabakken, Valdreskongen og de underjordiske Haugfolket som finnes på vaset!   Program:  Eldstogo ligger på Brennabu. Parker ved hovedhuset, eller kjør videre ned til hytta "Vasettunet" og parker der. Derifra vil du se Eldstogo (En lavvo i tre).  I eldstogo blir du tatt i mot av historie fortelleren får servert deilig, rykende fersk bålkaffe eller varm saft. Du setter deg god til rette på reinskinnene og får høre levende historier.  Varighet: Ca 1 time   Inkluderer: Bålkaffe eller varm saft En unik smaksopplevelse av ett lokalt produkt.  Dyktig historie forteller   Praktisk informasjon: Ta på varme sko og gode klær. Selv om det kommer til å være fyr på bålet i Eldstogo kan det være litt kjørlig om det er kaldt ute. Passer for alle som tørr i familien... :)  Kjøp billett på denne nettsiden, eller send en malding til tlf: 41272850 at du kommer, og betal med vipps på stedet.   Arrangør: Vaset Aktiv AS Kombiner denne aktiviteten med overnatting på Gomobu Fjellstue, Brennabu, Vasetstølen eller sekskanten.  Passer også perfekt etter en lang dag i bakken. Vaset skiheiser AS.

Go` kar Stykkjo

Go`kar stykkjo har vært en del av kulturen i Valdres gjennom generasjoner, og er fortsatt den dag idag ikke uvanlig å gjennomføre som lek og morro i gode lag.  Styrke og smidighet kunne i gamledager bli målt og testet gjennom Go´kar stykker. Dette var en måte for datidens menn å vise seg frem, ovenfor andre menn, og spesielt ovenfor kvinner. Vise hvem som var den kjekkeste, flotteste og hvem som virkelig var en god kar. Go` kar stykker finner man igjen også i tradisjonsdans, ett eksempel er "Hallingkast" der man skal sparke hatten ned fra en stokk. Dette er morsomme øvelser med ulike vanskelighetsgrader.    Programmet:   Oppmøte er på Brennabu, vi skal være inne på Låvin. Instruktøren vil i starten fortelle kort om hva Go`kar Stykkjo er for noe, og demonstrere og vise første stykke. Så blir det din tur å prøve. Det finnes mange ulike stykker, de fleste er individuelle mens noen gjøres i sammabeid med hverandre. Go`kar stykkkene har morsomme navn som, tre nåla og mjølke bjødn. Her er det ingen som gjør feil, og instruktøren vil komme med veiledning underveis og gode tips for at du skal få det til.   Varighet: ca 1 time.   Inkluderer: Alt av nødvendig utstyr som trengs for å utføre stykkene. Instruktør.   Praktisk informasjon: Passer for alle (Men det er en fordel at du ikke er stiv som en stokk) Ha behagelige klær/ treningsklær.   Arrangør: Vaset Aktiv AS Kombiner denne aktiviteten med overnatting på Gomobu Fjellstue, Brennabu, Vasetstølen eller sekskanten.

Toppturkurs (2,5 dager)

2,5 dagers kurs Er du glad i å stå på ski og ønsker å lære mer om hvordan man går på topptur, da er dette kurset for deg! Kurset er lagt opp som et nybegynnerkurs i alpin skiferdsel for de som har stått en del på ski, men har lite erfaring med topptur. Her får du tips og triks om utstyr, turplanlegging og ikke minst hvordan man ferdes tryggest mulig både opp og ned fra vinterfjellene. Kurset inneholder også mye om skredlære.   Dette kurset er rettet mot deg som ikke har noe særlig erfaring med å gå alpine skiturer og toppturer. Dette er et nybegynnerkurs hvor du ikke trenger noen forkunnskaper om toppturer, men du må kunne å kjøre på alpinski. Du bør også være i god fysisk form. Så langt det lar seg gjøre ønsker vi å skreddersy kurset i forhold til deltakernes ønsker.   Program: Oppmøte fredag kl. 18.00. Her møter dere skiguide Even Berntsen i hyggelige omgivelser i Timbra på Gomobu. - Introduksjon og teori. Dere vil sammen legge en plan for de kommende dagene. Målet med kurset er først og fremst at du skal få en positiv opplevelse av det å gå på topptur i fjellet. I tillegg skal kurset gi en grunnleggende innføring i utstyr, teknikker og sikkerhet rundt toppturer på ski. Skred er et viktig tema i kurset. Vi vil fokusere på å kunne identifisere skredfarlig terreng og bruk av skredfarevarsel for å vurdere tur og veivalg. Videre kommer vi inn på kjøremønster ved off-pist skikjøring og opplæring i kameratredning og bruk av sender/mottaker utstyr. Kurset vil være praktisk og vi vil være så mye på tur som mulig. Vi vil tilbringe det meste av kurset ute og vi går på tur hver dag (ikke fredag). Men det er ikke dermed sagt at vi kommer på noen topp hver dag, da vi bruker mye tid underveis på å gå igjennom de ulike emnene. Kvelden, dag en blir det fokus på hva slags utstyr en velger og kort turplanlegging. Vi legger opp til at dag to blir en litt lengre tur hvor vi forsøker å komme på en topp.   Varighet: 2,5 dager. Fredag: kl. 18.00-21.00. Lørdag og søndag: kl. 09.00-17.00 (NB! dette er ca. tider)   Hovedtemaer for kurset: Tilpassing og bruk av utstyr Turplanlegging Orientering og bruk av kart Vegvalg Skiteknikk – både oppover og nedover Snøkjennskap Skred og skredredning Bruk av skredvarsel   Utstyrsliste: Alpine turski (Randonèe) eller Telemarkski med feller 
 (snowboardere må ha truger om de ikke har splitboard) Skistøvler Staver Skarejern (valgfritt) Sender/Mottager (skredsøker), spade og søkestang 30-40L sekk 
Solbriller og Goggles / skibriller Termos med varm drikke og matpakke Bekledning for en dag i vinterfjellet. Isolerende undertøy (fortrinnsvis ull), vind/vanntett ytterbekledning med hette, lue, hansker/votter, isolasjonsjakke (dun, primaloft eller ull) Kart og kompass Mange foretrekker også å ha med skihjelm på toppturer.   Praktisk informasjon: Mangler du utstyr? Ta kontakt så ser vi hva vi kan ordne.  Pris: kr 2990 p.p. (minimum 4 deltakere) Spørsmål? Ta kontakt med Vaset Aktiv- post@vasetaktiv.no/+47 41272850 eller Even Berntsen- berntsenfjell@gmail.com/ +47 48036938   Arrangør: Vaset Aktiv og Berntsenfjell.   Foto: Even Berntsen og Scanout/ Ida Ask.   Kombiner gjerne kurset med overnatting på Gomobu Fjellstue, Brennabu, Vasetstølen, Vaset camping eller Sekskanten. 

2-dagers Kitekurs

Bli med på 2-dagers kitekurs på toppen av Vaset.  Vaset et svært egnet sted for kiting, og man har mange muligheter utifra hvor mye vind det er og vindretning. Vasetvannet, stølsvidda, eller rennsen er noen av alternativene å kite på. Kiting passer for deg som har lyst på  nye utfordringer og som liker litt fart og spenning.    Målet med kurset er at du blir en selvstendig kiter slik at du kan fortsette å øve deg videre på egen hånd. Du lærer alt du trenger om sikkerhet og kitekontroll. Avhengig av hver enkelt elevs ferdigheter kommer noen elever igang med mer avanserte øvelser som hopping mens de fleste kommer igang med kiting på ski allerede på dag 1. Kurset vårt går grundig til verks og vi tar ingen snarveier på vei til god kitekontroll. Hos oss får du trygg kiting med en trygg utvikling basert på dine egne ambisjoner og forutsetninger.   Program: Oppmøte i skiheisen på Vaset kl. 10.00.  Vi drar dit vinden er best, men mest sannsynlig tar vi skiheisen til toppen og holder på innover stølsvidda. Vi begynner med mindre treningskiter for å gå gjennom teoribiten i praksis og lære oss hvordan man styrer kiten og hvordan kreftene i kiten/vinden fungerer. Etter å ha gått gjennom de forskjellige øvingsoppgavene går vi over på å vise rigging av store kiter. Så går vi rett på øving med store kiter i team på 2 og 2. Vi leker oss med kreftene i kiten og lærer alt om sikkerhetsystem og vindvindu.  På et passende tidspunkt legger vi inn lunsj og spiser vår nistepakke. Er det godt vær så er vi ute, men vi kan også dra ned i skikroa og varme oss hvis det skulle være ruskete vær (I skikroa har de i tillegg deilige kanelboller og varm suppe). :)  I tillegg til å ha det gøy er målet med kurset at dere blir i stand til å håndtere en stor kite alene slik at dere er i stand til å fortsette å kite etter kurset på en trygg og fremgangsrik måte. Vi holder på ute til kl.16/17.00 hver dag. Inkluderer:  Kite og utstyr til kite. Instruktør og opplæring Utstyr: Dette må du selv ta med! Vinterbekledning: Isolerende undertøy (fortrinnsvis ull), vind/vanntett ytterbekledning med hette, lue, hansker/votter, isolasjonsjakke (dun, primaloft eller ull). Ski/snøbrett Hjelm Solbriller/ skigoogles Praktisk informasjon: Mangler du utstyr så kan vi være behjelpelig med dette- ta kontakt. Min 4 deltakere. Overnatting kommer i tillegg! Ønsker du gode tilbud hos en av overnattings tilbyderne på Vaset, så kan vi hjelpe deg med det også. Kurset blir arrangert som ett sammarbeid mellom Kiteskolen.no og Vaset Aktiv.  Spørsmål? Ta kontakt: post@vasetaktiv.no eller tlf: +47 41272850 Ps: Endringer kan forekomme! Arrangør: Vaset Aktiv og Kiteskolen.no  

Skiskole- Gruppe -3 Dager

Har du lyst å oppleve mestring, få en fin innføring og lære deg det grunnleggende for å stå på alpinski. Gruppe kurs er ett rimeligere alternativ enn privat timer. Der er også en fin måte å skaffe seg venner som man kan kjøre sammen med senere. Gruppe kursene er for nybegynner. Program: Du møter skiinstruktøren ved skikroa. Ønsker du å leie utstyr, må du gi beskjed om dette og møte litt tidligere.  Ski instruktøren er hyggelig og imøtekommende, og ønsker at alle skal oppleve mestring på ski og ha en fin opplevelse på skiskole hos oss.  Skiskolen holder i hovedsak til i barne bakken, dette er en fin slak bakke med ett enkelt trekk, fint for nybegynnere i alle aldre.  På gruppetimene må deltakerne være forberedt på å ta hensyn til øvrige deltakere og vente på hverandre.    Varighet: 50 minutt á 3 dager.  - Gruppe kurset strekker seg over 3 dager, og varer 50 minutter pr. dag. Krever        minimum 3 deltakere. Oppmøte ved Skikroa i Vaset skiheiser. Inkluderer: Godkjent skiinstruktør   Praktisk informasjon: Ski og annet utstyr må deltakeren selv ha. (Utstyr kan leies i skiheisen.) Vi holder gruppetimer og private timer.  Barn og voksne kan ikke delta på samme gruppe pga aldersforskjell og innlæringsforskjell. Krever minimum tre deltakere. Normalt er gruppekursene for barn i alderen 7-11 år (men se betalingslenken for aldersgruppe.) Vi kan også sette opp gruppe timer for andre aldersgrupper etter forespørsel. NB! Uke 7: kl.09- 7-12 år og kl.10.- 4-8 år Heiskort er ikke inkludert i prisen. Send en forespøsel på hva du ønsker deg eller om du har spørsmål.  Kontakt: post@vasetaktiv.no, Tlf: +4741272850   Arrangør: Skiskolen er ett samarbeid mellom Vaset Aktiv AS og Vaset skiheiser AS